Tuesday, January 15, 2013

QIOS Tips | How to wear jeans? - Men's Edition

Yeah, I know. Bukan senang nak pair kan ini dengan jeans ini, itu dengan jeans ini because sometimes, we will feel like,"Is it match with this shirt? Am I look messy pairing this and that?"
Mungkin tak semua lelaki kisah sangat pasal how do they look, but hey, we-the girls-are looking at you, babeh. 
So, here are some tips that might help you in "How to wear jeans with..." just for you, boys.

QIOS Tips | How to wear jeans?

With a T-Shirt
Tuck? Tak payahlah. Asalkan hujung baju korang di bahagian belakang tak menutupi garisan atas poket seluar jeans tu. Tapi kalau pinggul mantap, malu, tutuplah. LOL! Kidding!
Suitable Jeans? Slim tapi bukan sendat. 
Color? When it comes to casual style, it is better to choose light color like light-to-medium blue, or variations on white or grey.

QIOS Tips | How to wear a jeans? (for men)


With a Polo Shirt
Tuck? No need lah~ Tapi adalah lebih elok pakai jeans pada betul-betul paras line pinggang (bukan punggung okay!) . Polo shirt tu at least ada shape sikit (bukannya gelebeh) dan bahagian lengan baju tu pilih yang cengkam sikit lengan kita.
Suitable jeans? Straight. But since your shirt ada potongan, so, it is okay for jeans too. :)
Color? Untuk baju yang warnanya terang, elok padankan dengan seluar jeans yang berwarna gelap. Manakala yang sebaliknya bagi baju berwarna gelap.

QIOS Tips | How to wear a jeans? (for men)
Style ini boleh dikategori sebagai "Oops!" Hehe.

With a casual shirt
Tuck? Kebanyakan baju jenis ini adalah elok kalau disisip kemas. Sebab kadangkala ada juga baju jenis kasual ni direka dengan potongan labuh yang pendek. So, it depends.
Suitable jeans? Kalau korang tak pakai apa-apa dalam baju tu, pilih cutting lurus.Kalau korang padankan baju tu dengan jacket ot sweater, relaxed.
Color? Untuk bagi nampak not-to-casual or not-to-dressy, boleh pilih warna variasi dari sederhana ke biru gelap.

QIOS Tips | How to wear a jeans? (for men)

QIOS Tips | How to wear a jeans? (for men)

With a dress shirt
Tuck? Yup! Padankan dengan tali pinggang and it it better to choose the woven one.
Suitable jeans? For relaxed and casual, tak perlu terlalu skinny or fitted.
Color? Boleh padankan dengan seluar jeans yang berwarna putih, kelabu atau merah. Lebih kepada warna yang cerah (ke variasi warna putih)

QIOS Tips | How to wear a jeans? (for men)

With a casual blazer
Tuck? Yes! 
Suitable jeans? Since you're heading to something dressy here, it is suggested to wear slimmer, more fitted cuts. Tapi, kalau nak less dress, cuff the jeans.
Color? Ada hipotesis di sini. Semakin gelap warna biru itu, semakin stylista lah kamu (meaning - more dressy)


QIOS Tips | How to wear a jeans? (for men)

With a tailored blazer
Tuck? Elok sisip kemas. Untuk tak bagi tambahan kilogram pada gambaran badan korang. ;P
Suitable jeans? Slim-fit jeans with a one-and-a-half-inch break. No cuffing.
Color? Darkest blue. Boleh juga cuba warna hitam.

QIOS Tips | How to wear a jeans? (for men)


So, itu saja. Share these with your friends! Sharing is caring, right? 

Coming soon! Men's pre-loved - Kemeja biru by ROMP dan V-collar shirt!



*QIOS doesn't owned any of the pictures above. 
*Inspired by Esquire. Thank you to Esquire for this brilliant tips and pictures.